Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Advertisement

Doa Mudah Mohon Keselamatan Dan Keberkatan

Doa Mohon Keselamatan Dan Keberkatan Yang Selalu Dibaca. Kita hidup memerlukan dan mengharapkan keberkatan dari Allah SWT. Apalah gunanya kaya raya tapi hidup tak berkat? Adakah hati akan tenang? Apakah kita berasa gembira? Sebab itu, kita digalakkan untuk berdoa memohon keberkatan dan keselamatan hidup dalam apa jua yang kita usahakan.

Mengapa kita perlukan Allah berkati hidup kita? Mengapa kita kena mencari keberkatan?

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sesiapa yang beramal salih, dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan." (Surah an-Nahl, ayat 97)

Doa Mohon Keselamatan Dan Keberkatan

Doa Mohon Keselamatan Dan Keberkatan


Dalam Rumi:

Allahumma inni asaluka salaamatan fiddin
Wa'afiatan fil jasadi
Waziayadatan fil ilmii
Wabarakatan firrizqii
Wataubatan qablalmaut
Warahmatan 'indal maut
Wamaghfiratan ba'dalmaut

Maksudnya:

Ya Allah, Kami memohon kepadaMu, keselamatan dalam agama dan kesejahteraan, kesegaran pada tubuh, penambahan ilmu dan keberkatan rezeki, serta bertaubat sebelum mati dan rahmat di waktu mati dan keampunan sesudah mati.

Aamiin yarobbal a'lamiin

Keberkatan bukan bermakna mempunyai nilai wang ringgit yang banyak, kenderaan mewah atau rumah besar. Keberkatan merujuk kepada sesuatu yang sedikit tetapi mencukupi malah kebaikannya berterusan umpama mata air jernih yang sentiasa mengalir memberi manfaat kepada seluruh manusia. Itulah sebabnya kita mesti mencari keberkatan dalam hidup sebelum semuanya sudah tidak bermakna lagi.


#Penafian:❤:

Gambar, artikel ataupun video yang ada di dalam blog ini ada sesetengahnya yang diambil dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya di Contact Me. Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan persekitaran, pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

Post a Comment

0 Comments

close