Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Advertisement

Luahkan Rasa Terluka Dan Bangkit Semula

Kemaafan memang tak mudah tetapi memberikan kemaafan itu menjadikan kita tenang dan hilang gundah. Lebih-lebih lagi memaafkan orang yang menyakitkan hati kita dan membuatkan kita terluka. Kembali Kuat Selepas Terluka. Benarkah tajuk yang tertera ini? Jiwa kembali bangkit dan kuat setelah terluka. Ada juga benarnya, mungkin...

Jiwa yang kuat tidak akan melemah jika ia disakiti. Kerana ia tahu setiap kesakitan adalah proses membangun kekuatan.


Jiwa Semakin Kuat Selepas Terluka


Berikut disenaraikan lima langkah yang boleh diamalkan bagi memudahkan proses pemulihan hati yang terluka akibat kehilangan orang tersayang atau setelah hati dilukai untuk bangkit dengan semangat baru.

1. Buat keputusan untuk melupakan

Proses pemulihan ini tidak akan berlaku dengan sendiri sebaliknya anda perlu membuat komitmen dan keputusan untuk melupakan peristiwa pahit yang pernah singgah dalam hidup.

Membuat keputusan juga bermakna anda redha dan menerima apa yang sudah berlaku serta membuat keputusan meneruskan hidup.

2. Luahkan rasa terluka

Luahkan apa saja yang terbuku di hati supaya ia tidak terus memakan diri, tidak kira kepada teman baik, orang yang sudi mendengar ataupun menulisnya ke dalam diri. Kini, ramai orang membuat blog sebagai tempat meluah rasa.

Berbuat demikian dapat membantu kita merenung kembali perjalanan hubungan, sama ada ia baik ataupun sebaliknya untuk diri kita. Dari situ, ia boleh membantu kita memperbaiki diri, muhasabah dan belajar melalui kesilapan supaya ia tidak diulang dalam hubungan baru pada masa depan.

3. Berhenti menjadi mangsa dan menyalahkan orang lain

Kita perlu bertanggungjawab atas apa saja yang berlaku dalam hidup dan tidak terus menganggap diri terlalu lemah hingga menjadi mangsa dalam hubungan cinta tidak menjadi.

Jangan membiarkan diri hanyut dalam perasaan sedih sebaliknya menganggap apa yang berlaku ‘sudah tidak ada jodoh’. Tabahkan hati dan mula merancang untuk bahagia, bukan terus-terusan menyalahkan orang lain kerana anda tidak bahagia.

4. Fokus pada masa kini

Lupakan masa lalu dan berhenti memainkan memori pahit kerana perkara yang berlaku sudah berlalu.

Masa tidak boleh diputar kembali dan perlu diingat, pengalaman tidak kira manis atau pahit menjadikan diri seseorang lebih baik daripada sebelumnya. Menjadikan jiwa kembali kuat setelah terluka.

Apabila fokus dialihkan pada masa kini dan masa hadapan, ingatan pada perkara yang sudah berlalu akan terhakis sedikit demi sedikit hingga mampu melupakan kesedihan lampau.

5. Belajar memaafkan

Biarpun kita mungkin sukar melupakan sikap buruk orang lain pada diri kita, apabila kita memaafkan mereka, dengan sendirinya ketenangan akan terbit dalam hati kerana kita tidak lagi menyimpan perasaan negatif seperti benci dan marah.

Memaafkan orang lain sebenarnya memberi kebaikan pada diri kita sendiri kerana ia menjadikan kita lebih positif, ceria dan maju dalam hidup.

Memberi kemaafan bukan menunjukkan kelemahan sebaliknya sifat mulia ini menjadikan diri lebih kuat, tabah dan bahagia.

Ia juga memberi kesempatan kepada kita untuk melihat keadaan yang berlaku daripada perspektif mereka dan cuba memahami tindakan yang dilakukan. Selain memaafkan orang lain, kita juga perlu memaafkan diri sendiri dan menerima apa saja yang berlaku dengan hati terbuka.

Setelah berkali-kali dilukai, kita bukannya boleh terus meratapi nasib diri. Bangkit melawan perasaan dan bangunkan kembali jiwa yang rebah. Jika anda kuat, secara tak langsung anda telahpun kembali sebagai seorang yang baru, semangat baru.

Nota: Sesetengah pendapat dalam artikel di atas di ambil daripada harian metro. Harap maklum.

Inspirasi Kehidupan - Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA.

Post a Comment

0 Comments

close