Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Advertisement

12 Perkara Baik Yang Kita Tahu Tetapi Masih Abaikan

12 Perkara Baik Yang Kita Tahu Tetapi Mengapa Kita Tak Lakukannya? Kita tahu sesuatu perkara itu memberi manfaat tetapi mengapa kita masih ingkar? Mengapa terus dengan buat hal yang kita suka padahal perkara itu tidak baik untuk kita? Renungkanlah!!

Kita hidup biarlah memberi erti kepada orang lain dan makhluk Allah di atas muka bumi ini. Justeru, izinkan kami berkongsi sebuah renungan dan nasihat. Untuk sama-sama kita jadikan asas permulaan yang baru, sikap dan harapan hidup yang baru dan bermakna.


Kadang kita tahu sesuatu benda itu baik tapi kita tak buat. Adakala kita rasa sesuatu perkara itu mudah dan baik tapi kita abaikan. Mari sama-sama kita renungkan coretan di bawah yang dikongsi oleh seorang rakan dalam Group Whatsapp. Terima kasih untuk hamba Allah itu yang menyebarkan ilmu.

12 Perkara Baik Yang Kita Tahu Tetapi Masih Abaikan


1. Kita mengetahui, solat secara berjemaah itu adalah sunnah, mendapat lebih 27 darjat lebih berbanding solat bersendirian. Tetapi ruginya kita masih tidak mampu untuk berjemaah di masjid atau surau.

2. Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, Berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikitpun.

3. Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah, akan tetapi sayang, hari berganti hari tanpa kita melakukan solat Dhuha.


4. Kita mengetahui, bahawa orang yang berpuasa sunnah kerana Allah satu hari saja, akan dijauhkan wajahnya dari api neraka sejauh 70 musim atau 70 tahun perjalanan. Tetapi sayang, kita tidak mahu menahan lapar.

5. Kita mengetahui, bahawa siapa yang menjenguk orang sakit akan diikuti oleh 70 ribu malaikat yang memintakan ampun untuknya. Tetapi sayang, kita belum juga menjenguk satu orang sakit pun minggu ini.

6. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu membangun masjid kerana Allah walaupun hanya sebesar sarang burung, akan dibangunkan sebuah rumah di syurga. Tetapi sayang, kita tidak tergerak untuk membantu pembangunan masjid walaupun hanya dengan beberapa ringgit.

7. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu ibu tunggal dan anak yatimnya, pahalanya seperti berjihad di jalan Allah, atau seperti orang yang berpuasa sepanjang hari tanpa berbuka, atau orang yang solat sepanjang malam tanpa tidur. Tetapi sayang, sampai saat ini kita tidak berniat membantu seorang pun anak yatim.

8. Kita mengetahui, bahawa orang yang membaca satu huruf dari Al-Qur'an, baginya sepuluh kebaikan dan satu kebaikan akan di lipatgandakan sepuluh kali. Tetapi sayang, kita tidak pernah meluangkan waktu membaca Al-Qur'an dalam jadual harian kita. Kenapa? Renungkanlah...

9. Kita mengetahui, bahawa haji yang mabrur, tidak ada pahala baginya kecuali syurga, dan akan diampuni dosa-dosanya sehingga kembali suci seperti saat dilahirkan oleh ibunya. Tetapi sayang, kita tidak bersemangat untuk melaksanakannya, padahal kita mampu melaksanakannya.

10. Kita mengetahui, bahawa orang mukmin yang paling mulia adalah yang yang paling banyak solat malam, dan bahawasanya Rasulullah SAW dan para sahabatnya tidak pernah meremehkan solat malam ditengah segala kesibukan dan jihad mereka. Tetapi sayang kita terlalu meremehkan solat malam.

11. Kita mengetahui, bahawa hari kiamat pasti terjadi, tanpa ada keraguan, dan pada hari itu Allah akan membangkitkan semua yang ada di dalam kubur. Tetapi sayang, kita tidak pernah mempersiapkan diri untuk hari itu.

12. Kita sering menyaksikan orang-orang yang meninggal mendahului kita. Tetapi sayang, kita selalu hanyut dengan senda gurau dan permainan dunia seakan kita mendapat jaminan hidup selamanya.

Semoga bermanfaat.

12 Perkara Baik Yang Kita Tahu Tetapi Masih Abaikan

Kalau anda rasa tulisan di atas dapat membantu untuk mengingatkan sahabat dan orang yang kita sayangi, mengapa tidak anda kongsikan kepada mereka pula. Sama-sama kita renungkan dan check diri kita.. mengapa kita tak lakukan 12 perkara baik yang di atas padahal kita tahu ia baik. Adakah kita yang tak mahu buat atau kita tak tahu? Renungkan...

Inspirasi Kehidupan - Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA.

Post a Comment

0 Comments

close