Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Advertisement

Bertawakkal Umpama Burung, Yakin Tanpa Ragu Kepada Allah

Bertawakkal Umpama Burung, Yakin Tanpa Ragu Kepada Allah. Bertawakal Umpama Burung. Tak risau keluar berpagian, petang pasti pulang dengan kekenyangan. Sedangkan sewaktu keluar mencari makanan, mereka tak tahu ada atau tidak rezeki untuk mereka pada hari itu. Oleh kerana tawakkal nya mereka kepada Allah, berserah setelah keluar awal pagi, pasti ada rezeki yang disimpankan buat mereka. Rezeki tak pernah salah alamat. 

Bertawakkal Umpama Burung, Yakin Tanpa Ragu Kepada AllahBertawakkal Umpama Burung, Yakin Tanpa Ragu Kepada Allah


Allah telah berjanji. Setiap orang telah disimpankan rezeki masing-masing sejak dari azali lagi. Bila kita yakin dengan janji Allah, nescaya kita akan dengan tenang dan yakin memburu, mencari rezeki dan tidak berputus asa. 


عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَوْ أَنَّكُمْ كُنْتُمْ تَوَكَّلُونَ عَلَى اللَّهِ حَقَّ تَوَكُّلِهِ لَرُزِقْتُمْ كَمَا يُرْزَقُ الطَّيْرُ تَغْدُو خِمَاصًا وَتَرُوحُ بِطَانًا


Daripada Umar bin Al-Khaththab RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Jika sekiranya kamu bersungguh-sungguh bertawakal kepada Allah, nescaya Allah memberi rezeki kepada kamu seperti rezeki seekor burung yang keluar di waktu pagi dengan perut kosong dan pulang di waktu petang dengan perut terisi penuh kenyang." (HR Tirmidzi No: 2266) Status: Hadis Sahih


Pengajaran daripada hadis:


1.  Setiap Muslim diperintahkan agar bertawakal iaitu menyerahkan segala urusan kepada Allah dengan penuh keyakinan tanpa ragu-ragu selepas usaha dan ikhtiar yang bersungguh-sungguh.


2.  Bertawakal dengan menyerahkan semata-mata kepada Allah tanpa usaha dan ikhtiar adalah menyalahi pengajaran daripada hadis ini.


3.  Jadilah seperti burung yang keluar pada waktu pagi dalam keadaan perutnya kosong namun berusaha mencari makanan dan akan pulang pada waktu petang dalam keadaan perut yang penuh dengan makanan.


4.  Muslim yang berusaha mencari rezeki dan bertawakal bersungguh-sungguh, nescaya dia tetap akan memperoleh rezeki seperti burung.


5.  Muslim tidak boleh menganggur dan berpeluk tubuh tanpa usaha dan ikhtiar. Contohilah burung yang keluar dari sarang mencari makanan kerana rezeki itu mengikut sebab dan musabab.


6.  Tawakal akan menimbulkan ketenangan jiwa dan ketenteraman dalam menghadapi sebarang perkara. Bertawakal dengan penuh yakin bahawa kejayaan dan kegagalan bukanlah hak mutlak manusia.


Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada semua dan mrnjadikan kita hambaNya yang yakin dengan setiap usaha yang dilakukan, di mana rezeki Allah ada pada setiap hambaNya.

Post a Comment

0 Comments

close